2010-01-08

Överklaga kommunalfullmäktigebeslut ang. SÄRTAXA för sommarstugor I Kristianstads kommun.

Fler inlägg på bloggen >> Orimligt VA för sommarstugor

Kristianstadsbladet 100108 >> Statens VA-nämnd går på kommunens linje
"Kan överklaga
Statens VA-nämnd konstaterar i sitt beslut att det saknas förutsättningar att utvidga det befintliga verksamhetsområdet till att omfatta även de aktuella fastigheterna och att rätt till omedelbar anslutning till spillvattenledningen "Framstår som klart olämplig med hänsyn till vad kommunen upplyst om förhållandena på orten".

VA-nämnden påpekar också att fastighetsägarna har möjlighet att överklaga kommunfullmäktiges beslut om särtaxa."

Det går nästan att läsa mellan raderna på VA-nämndens svar, att det vore sin plats att överklaga kommunalfullmäktigebeslutet 091110 i Kristianstads kommuns angående beslut om SÄRTAXA för avlopp på Kaptenens väg
.

Eftersom det kan anses, att detta beslutet är fattat på felaktiga grunder.

Två rakryggade moderater Nils-Arne Bidsell och Ulf Persson menade, att det inte fanns grund för någon särtaxa och ville återremittera ärendet tillsammans med Filip Nilsson. P.g.a. direkta fel i beslutunderlaget.
Dessa ledamöter är numera mer eller mindre "portförbjudna" eller uteslutna från MODERATERNA i Kristianstad p.g.a. de bl.a. ansåg det fanns fel i beslutsunderlaget till SÄRTAXA och krävde återremittering av ärendet.
Det fanns fler ledamöter av samma uppfattning, som INTE delgav sin uppfattning i kommunalfullmäktige, som inte behöver namnges här!

Denna påtvingade och fördyrande VA-kostnad för folk som vistas några veckor i sina sommarstugor längs kusten i Kristianstads kommun och som redan har godkända avloppsanläggningar av Kristianstad kommun.

Detta krav om SÄRTAXA, som röstades igenom, har åstadkommits genom ett "kreativt upphandlingsunderlag", där vissa kostnader är att hänföra till allmänna kostnader för kommunen.
• En förbättrad väg till en kommunal badplats.
• Man väljer att gräva mitt i vägen så att hela vägen måste läggas om därav en mycket högre kostnad. Vägen är 4 m. bred och 2 m. finns vid varje sida, som det hade varit möjligt att lägga ner 50 mm slang till lägre kostnad. Detta är möjligt, då EON nyligen har grävt på detta sätt.
• Pumparna ägs av Kristianstads kommun, men skall betalas av sommargästerna, så har man inte gjort i Nacka, Värmdö och Hanninge m.fl., där har kommunerna betalt pumparna.
• 12% av totalkostnaden läggs också in som oförutsedda kostnader. Normalt är 5% enligt fackfolk!
• Projekteringskostnaden som sommarstugeägarna skall stå för uppgår till 510.000. Konsulten har INTE upphandlats enl. lagen om offentligupphandling, som är ett krav vid dessa belopp. Vad säger kommunrevisorerna om detta?
• Vid ett arbetsmöte den 13 Okt. lär huvudanläggaren presenterat helt andra siffror!
• Kommunen avser koppla in sitt sanitetshus vid parkeringen, "eftersom det ryms inom anbudet”. Vem betalar? Fastighetsägarna!
Hade ovanstående kostnader inte lagts direkt på sommarstugeägarna, då hade INTE totalkostnaden överstigit 30% av normaltaxan.
Det hade då inte varit möjligt att utkräva någon SÄRTAXA.

Vad säger kommunrevisorerna om att kostnader som är direkt hänförbara till de allmänna kostnaderna vältras över till de sommarboende?

Det är hög tid att överklaga detta orimliga kostnadsuttag för sommarboende av Kristianstads Kommun genom detta kommunalfullmäktigebeslutet, som är beslutade på felaktiga grunder!

Glöm inte Ny taxa för vatten och avlopp från april 2009 som då höjdes med 55% från 55000 till 85000!
Var tillåts 55% höjning över en natt i samhället?

Likabehandling av kommuninvånare och sommarstugeägare?

Hur kan Kristianstads kommun behandla sina sommarstugeägare helt olika genom att försöka tvinga på alla från Åhus ner till Olseröd med kommunalt avlopp och detta dessutom utan att påvisat att dessa sommarstugor är ett problem för vår miljö?

Vad säger moralen och kommunallagen om likabehandling av kommuninvånare? Är det möjligt att särbehandla kommuninvånare, som har samma miljöförutsättning?

Märk väl denna kustplan gäller inte i Tosteberga, Landön och Fårabäck alltså inget beslut om påtvingat kommunalt avlopp, där det råder samma miljöförhållanden i samma Kristianstads kommun.
Vad säger kommunallagen om likabehandling av kommuninvånare? Är det möjligt att särbehandla kommuninvånare, som har samma miljöförutsättning?


Detta kan inte vara i överensstämmande enligt svensk grundlag, vilket borde kunna hänföras till att Kristianstads kommun handlar mot grundlagen.

Får Kristianstads kommun ha olika VA-policy i olika områden i Kristianstads kommun med samma förhållanden?

I grund och botten är problemet de få sommarstugeägare, som väljer bosätta sig permanent i sina sommarstugor. Det är ca 10 - 15 %, som valt att göra det. Man tror dessutom i Kristianstads kommun, att många skall välja bosätta sig i nya områden längs med den låga kusten, som Boverket och Länsstyrelsen varnar för vidare exploatering p.g.a. befarad havsnivåhöjning på lång sikt.

Detta får vi ca 85 – 90 % sommarstugeägare (ca. 1100-1200) lida för, och vara med att finansiera med 300-400 miljoner kronor för ca 8 veckor vid kusten i Kristianstad kommun.

Detta borde strida mot likabehandlingsprincipen. Likaså strida mot att myndigheters åtgärder och krav som nu påtvingar kommunalt avlopp för sommarstugeägare, skall stå i proportion med kostnaden och den påstådda miljönyttan med kommunalt avlopp. Detta jämfört med redan för oss av Kristianstads kommun godkända miljötoaletter och trekammarbrunnar för sommarstugor, som dessutom biviljas tömning vart annat år p.g.a. av ringa användning som sommarboende. Detta är bevis nog att vi sommarboende inte är något miljöproblem.

Det lär också ha påkopplats kommunalt avlopp på senare tid till normaltaxa, där det nu skall debiteras med särtaxa inom samma verksamhetsområde!

Privatekonomin drabbas hårt även om det går ordna en lång avbetalningsplan till kommunen. Skuldsättningen uppstår plus en massa räntekostnader och ekonomin försämras utan att sommarstugeägarna är skuld till dessa stora VA-kostnader. Det är många oroliga med vanliga pensioner som bor några veckor i små sommarstugor från 40-50 talet i många fall med barn och barnbarn för att på enkelt sätt vistas i naturen, som inte kan förstå, att de är miljöbovar. Demokratin slutar väl inte vid fattade beslut i kommunalfullmäktige?

"Kreativ upphandling" = särtaxa för sommarstugeägare !!

Kristianstadsbladet 091210 Kommunen utnyttjar inte VA-särtaxan

Här följer lite tankar över Kristianstads kommuns akrobatik vad gäller sommarstugeavlopp:

Man skriver reaktionen var väntad mot särtaxan. Man lutar sig tryggt mot vattentjänstlagen och glömmer samtidigt kommunallagen som talar om lika behandling av kommuninvånare.
Osäkerheten finns eftersom reaktionen var väntad och man tycker att Ingvar Persson m.fl. gärna kan överklaga i VA-nämnden.
Detta är att driva hasardspel med husägarna på Kaptenensväg. Man känner sig tydligen inte ha riktigt torrt på fötterna.
Friskt vågat från kommunen hälften vunnit!

Därutöver så skall en liten pumpstation installeras på varje tomt, som husägarna får vara snälla att betala, men Kristianstads kommun äger dock pumpen, så har det inte varit i många andra kommuner, där har kommunerna sett pumpen som en allmän kommunal kostnad.

"Anläggningsavgiften i form av särtaxa, som är beslutad på 120 600 kr, är inte hög. Men allt beror på vad man jämför med – vår normaltaxa (för villa) 85 000 kronor eller Tjörns på 225 000 kronor."
Jämförelsen med sanden i Åhus och berget i Tjörn är väl som att jämföra äpplen med päron.
Vad jag förstår med detta resonemang går det inte längre
, att ha en enhetlig vataxa i Kristianstads kommun, om konsekvens skall råda, t.ex. Gårrö Rötved eller Arkelstorp och Åhus går inte att jämföra som följd av detta resonemang?

Kristianstads kommun skall själva koppla till sin offentliga toalett till detta kommunala avlopp vid den offentliga badplatsens parkering som också drar nytta av en ny bättre väg.
Dessa förmåner för kommunen skall bekostas med en SÄRTAXA för sommarstugeägarna! KREATIVT!!!!

Hör och häpna nu påstås det, att denna toalett inte ligger i verksamhetsområdet alltså den belastar inte Kaptenens väg!

Kommunen skall betala självkostnaden. Med detta resonemang borde husägarna bara betala självkostnaden fram till tomtgränsen.
"OJ DÅ" men stamledningen i gatan då?
"Ja den är absolut ingen kommunal angelägenhet även om den drages fram till kommunens toalett", säger Kristianstads kommun, men Kaptenensvägs husägare får betala den utan att det belastar deras ekonomi!!!

Hokuspokus i den högre skolan!


I vilket tillstånd och hur är läckaget från VA-nätet i Kristianstad stad, som vi vet inte är så bra skick på sina ställen, så att inte kommunledningen ”silar mygg längs kusten och sväljer kameler i stan”? Hur mår soptippen nu, när vi det nu talas om sommarstugeägare som miljöproblem, så att INTE resurser används på fel sätt?

Hur blir detta i förlängningen?
Är inte avloppsfrågor en kommunalangelägenhet, att på detta vis manipulera och parasitera på kommuninvånare?

Var kommer det att sluta i den välkomnade kommunen Kristianstad?

Sommarstugeägare hör gärna av för en eventuell grupptalan mot Kristianstads kommun. Skriv gärna fler insändare i ämnet eftersom det har ett stort allmänintresse för det är många som drabbas p.g.a. man valt några veckors sommarvistelse längs kusten i Kristianstads kommun, utan att vara skuld till problemet utan problemet är Kristianstads kommuns storsinta expansionsplaner som drabbar oss sommarboende i våra sommarstugor.

Nätverket för många oroliga sommarstugeägare.

Alla i detta nätverk vi har kontakt med är sommarboende är positiva till denna skrivelse.


Man blir undrande och konfunderad, när man ser följande:



Är detta läckage och lakvatten från Soptippen, om i så fall vad innehåller detta och pumpas det rakt ut i Helgeån och numera nytt NATURRESERVAT?

Se detta som en liten undran och jämförelse, när man kräver kommunalt avlopp för några veckors vistelse under sommaren för sommarstugor längs vissa delar av kusten i Kristianstads kommun dock INTE hela kusten(Tosteberga, Landön, Fårabäck)?

Märkligt i kommunallagen sägs, att alla kommuninvånare skall behandlas lika och detta skulle bara gälla vi sommarstugorna i den nya kustplanen i Kristianstads kommun, att vi skulle vara miljöfarliga med våra godkända trekammarbrunnar men med ovanstående UNDANTAG!

Jag hoppas bara, att man inte sväljer kameler och silar mygg?

_______________________________________







Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad