2009-09-16

Slow Food o. Slow City IGEN! Grattis Ö.Göinge!

Grattis Ö.Göinge!

Jag blev glad, när jag läste om Ö. Göinges kontakt med världskända SlowFood rörelsen, som ligger helt rätt i tiden.

Jag läser att i Ö. Göinge inser man vikten av Slow Food som ger en stark profilering av trakten, vilket man TYVÄRR INTE gör i Kristianstad.

Jag hade ett medborgarförslag 2008, som tyvärr avlsogs vilket också i samklang med Ö. Göinges satsning på Slow Food kunde utvecklats tillsammans med Kristianstad.

Jag föreslog 2007, som tyvärr ännu inte behandlats, att Kristianstads Kommun söker medlemskap i ”Slow City ” vilket också skulle stärka Kristianstad Kommuns livsmedelsprofil ”Spirit of Food” långt utanför vårt lands gränser.

Kristianstadsbladet 090916 : Satsning på slow food

Det aldrig försent inse att något kan tillföra något, så jag hoppas fortfarande även på Kristianstad.

Skapandet av Stora Torg, som stadens ”Spirit of Food” torg skulle dessutom stärkas av redan etablerade restauranger, som kan vidareutvecklas genom denna förstärkning.

Den etablerade torghandeln på Lilla Torg skall fortgå med frukt och grönt, men med enhetliga torgstånd, så fungerar det i t.ex. på Möllevångstorget i Malmö. Den torghandel som inte säljer frukt och grönt kan förslagsvis flyttas till ytan mellan busstationen och Intersport.
Se detta förslag som en konkret förstärkning och ett konkret innehåll till ”Spirit of Food” profilen, och som berör alla kommuninvånare och alla matkonsumenter och som även kan låta tala om sig i vår omvärld.

2007/1097 910Upplåt Stora Torg till försäljning av lokalt producerade och förädlade livsmedel mm.
Slutbehandlad i KF 2008-04-08 § 69

Ovanstående Medborgarförslag avslogs tyvärr, vilket annars kunnat hjälp till med Kristianstads profilering.
___________________

Nedanstående medborgarförslag har tyvärr ännu inte hunnits med(inlämnat 2007)?
Detta skulle kunna sätta Kristianstad på kartan vad gäller mattradition och livskvalitet.

2007/1095 910 Sök medlemskap i den internationellt kända "Slow City" Kf 2007-11-20 § 281, remitterad Näringslivsavdelningen 2007-12-18. Under utredning




Utkast till Medborgarförslag av Olle Johansson ang. Slow Food och Slow Cities.

Jag föreslår att Kristianstads Kommun söker medlemskap i ”Slow Food” och ”Slow City ” som är icke-kommersiella eko-gastronomiska rörelser och som har ca. 100.000 medlemmar världen över. Detta skulle bidrag till att stärka Kristianstad Kommuns livsmedel profil ”Spirit of Food” långt utanför vårt lands gränser.

Skrivet: 29 Nov 2003
Rubrik: Slow Food, Slow Cities i Kristianstad ?? Slow Food Kristianstad ??


Ett sätt att profilera Kristianstad skulle kunna vara genom att ansöka om medlemskap i den internationellt kända organisationen Slow Cities, SlowFood grundad 1986 i Italien, som har över 80000 medlemmar.

Det är en organisation, som pläderar för det goda och god kvalité, när det gäller både vår föda och livskvalité. Det hade varit något för Kristianstad, som är Sveriges mat metropol nummer ett. Speciellt nu, när vi ska få hit en gastronomisk utbildning. Vi kunde som Sveriges första kommun försöka bli medlem i denna aktade organisation och på det viset sätta Kristianstad på världskartan.

Här några länkar till SlowFood:
http://www.slowfood.com
http://www.slowfood.de
http://www.slowfood.se

Slow Cities:
Artikel i Svenska Dagbladet om Slow Cities
http://www.levanger.kommune.no/nytt/slowcity/slowcity.htm
Die Pressemitteilungen von Slow City Deutschland

Mail ang. ”Slow Food” sändes för en kommentar till Kristianstads kommuns Näringslivsdirektör(29/12-02) och Kristianstads Kommundirektör(30/12-02) för kommentar här på Forum Kristianstad.

Tyvärr kom aldrig något svar!!


Klicka >> I Falköping är denna rörelse positivt för Falköping.

_______________________________________
Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!

1 kommentar:

  1. Den 4 oktober samlas en del personer i Sibbhult för att skapa en lokal Slowfoodavdelning för Skåne nordost. Kristianstads kommun stöder denna satsning och avser också att vara medlem i denna avdelning. Eftersom vi inte kan bli någon Slow city enligt de kriterier som ställts upp av Slowfoodrörelsen är denna variant av medlemskap en lyckad lösning. Mycket av det som slowfoodrörelsen står för finns redan i vår kommun och därför är det en naturlig sak för oss att stötta denna satsning på en lokalavdelning

    Claes Sandén
    Projektledare Spirit of food

    SvaraRadera

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad