2009-09-07

Vilken prioritet har den TRYGGA o. RENA STADEN i kommunhuset?

Vilken prioritet har den TRYGGA o. RENA STADEN i kommunhuset?

Det bråkades på flera håll i Kristianstad under natten mot lördagen

Så gott som efter varje helg står det att läsa i Kristianstadsbladet om oprovocerat våld, eller gå en runda en tidig lördag eller söndag, då ser staden centrum ut som en soptipp.


Kristianstadbladet 090913 : Tre unga män anhållna efter gängmisshandel


Det är många som känner sig otrygga, själv har jag blivit hotad vid ett par tillfällen.

Jag har också ringt om en som jag skulle kunna peka ut och uppgav hans bilnummer, som var så rattfull så att han knappt kunde stå på sina ben och körde på en bil i centrum av Kristianstad. Polisen hörde inte av sig trots polisanmälan och en påkörd bil!


Jag har även anmält om ertappade klottrare, detta utan någon respons kanske i brist på resurser. Jo först efter ett ca. halvt år blev jag uppsökt av polisen, som hade hört, att jag sett klottrare, vilket var riktigt men min minnesbild efter ett halvt år gjorde, att jag inte kunde peka ut någon.


Jag kom vid ett tillfälle precis, när ett skyltfönster krossats. Dessa blev släppta p.g.a. bristande bevis o. inget erkännande. Vad har alla dess krossade skyltfönster kostat i Kristianstads centrum?

Listan kan göras längre, fråga vad Kristianstadsborna tycker?


Så gott som varje Fredags och Lördags natt är det folk som inte hinner till en toalett utan använder min port till att skötta sina behov.


Beslutsfattare gör några studiebesök några veckoslut.


Man kan också undra om prioriteten vad gäller om trygghet i stan, när det tog ca 8 år att behandla motioner från Ewe resp. Anefur, som skrivit motioner och haft som syfte, att i Kristianstads kommun skall folk i alla åldrar anse sig och känna sig trygga i sin stad.


Enligt svensk lag är det polisens uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen.

Det är naturligtvis rätt i en rättsstat, men när polisens resurser är knappa och medborgarna inte känner sig trygga i Kristianstad kan det inte vara ett hinder att kommunen anlitar något bevakningsföretag för att hjälpa till att upprätthålla eller informera om ordningen som gäller.

Dessa vakter/informatörer skall givetvis utses och godkännas av polismyndigheten precis som man gör med de vakter som utses till privata restauranger.


Torg och gator måste väl anses som att det är Kristianstads kommun som har ansvar för och är huvudman för?

Alltså borde det gälla samma för kommunen som för restaurangerna, då det finns ett ännu större behov av ordning i det offentliga rummet.


I utredningen av Anefurs och Ewes motioner utvecklas det i beslutsunderlaget 12 sidor bl.a. vad som står i svenska akademins ordlista om vad en ordningsman står för och att kommunens uppgift är att inte vakta utan att ge råd.


Eftersom det är så många ”vilsekomna” under veckosluten så har Kristianstads kommun en stor uppgift genom dessa vakter/informatörer som skall betalas av allmänna medel, vilket är brukligt i en rättsstat och förordnas av polisen.


Dessa låt oss kalla dem för ”nattguider” informerar dessa osäkerhetsmoment om vad den LOKALA ORDNINGSSTADGAN säger och som är beslutad av kommunalfullmäktige.


För framtiden borde det gå att sätta ett pris på försyndelser och komplettera denna stadga enl. Ordningslagen 3 kap. Allmän ordning och säkerhet §8. Detta i stil med, som det går att dela ut en penningbot på en felparkerad bil.


Den som bryter mot dessa bestämmelser får helt enkelt vid erkännande och vid uppvisande av legitimation ett inbetalningskort att betala i annat fall får polis tillkallas.

Detta skulle också medföra en stor avlastning för polismyndigheten med begränsade resurser.


Den trygga staden är väl något som man kan förvänta sig av en kommun, som värnar om sina invånare, om inte så är man farligt ute. Vad är det då för samhälle som tillåts växa fram kanske med beskyddarverksamhet. Det vore MYCKET ILLA.


Tänk istället om Kristianstad kunde använd ett honnörsord som ”DEN TRYGGA STADEN”.


Det hade bidragit till mer goodwill för Kristianstad.

Detta vore möjligt genom att Kristianstad satsade på nattguider/informatörer, som skulle kunna rätta till dem som inte vet vilken ordning vi vill ha i Kristianstad.



Ovanstående tänk går att också applicera på nedsmutsningen av Kristianstad. I Helsingborg talar man just nu i dessa termer.

Klicka >> "SKITGRISARNA" verka vara farliga?


_______________________________________
Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad