2009-09-14

Är krisen över? Vilka problem finns kvar? i Kristianstad

Är krisen över? Vilka problem finns kvar? i Kristianstad

Det största problemet är de långsiktiga effekterna av en åldrande befolkning och den ökade upplåningen och de ökande skulderna i Kristianstads kommun.

Det är alltid problem med skuldsättning, men krisen har gjort det mycket värre. På kort sikt är det helt rätt av regeringen att gripa och stödja Kristianstads kommuns ekonomi, men på lång sikt måste skulderna minskas.

Det kommer krävas kraftiga nedskärningar, kanske höjd pensionsålder i Sverige och flera andra åtgärder. Det kan komma att bli rätt kännbart.

Problemet är att politikerna inte har något incitament att genomföra det på kort sikt. Men det måste göras även i Kristianstad den goda kommunen för alla?

Jag upprepar några väsentliga frågor från min insändare i Kristianstadsbladet, som jag gjorde redan 080530, om något som i högsta grad gäller det goda livet i Kristianstad.

• Hur många platser för äldreboende behövs om 5, 10 respektive 15 år? Hur ser investerings- och byggplanen ut för detta behov? Det bör vara tämligen lätt att få fram eftersom åldersstrukturen i kommunen är känd, även om detta behov uppstår bortom nästa valdag.

• Fyrtiotalisterna är många, så ett stort behov av äldreboende lär komma. Det behövs kanske sparas i "ladorna" för framtiden?

I stället för denna enorma skuldsättning för nybyggen som är på gång i Kristianstads kommun för 730 miljoner kronor eller mer och med ett eftersatt underhåll på kommunens fastigheter i storleksordningen ca 500 miljoner kronor, vilket inte kan ses som ansvarsfullt att lämna över denna skuldsättning till nästa generation i synnerhet, när många fyrtiotalister är på väg från det aktiva arbetslivet och inom en överskådlig framtid är i behov av annat boende med ökade kostnader för Kristianstads kommun.

Att leva på marginalen är aldrig vidare genomtänkt och ansvarsfullt.

Jag hörde på en del av direktsändningen från budgetdebatten i Kommunalfullmäktige, som pågick i över 12 timmar, där upprepades det ofta vi måste var tydliga, så jag och säkert många ser nu denna gång framemot alla partiers svar i denna viktiga fråga.


______________________________________
Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad