2009-12-08

Är det inte likt strutsen att sticka huvudet i sanden?

Kristianstadsbladet 091208 Riksdagsmän ska bana
väg för sand på strand


Det är beundransvärda initiativ av Ulf Mohlin, som sätter fokus på dessa problem, som naturligtvis är något som måste lösas tillsammans med kommuner, regioner samt på riksnivå.

Havsnivåhöjningen och med stranderosionen detta problem som man tar ansvar för och diskuterar i hela världen och som nu behandlas på FNs miljökonferens i Köpenhamn.

Detta sker samtidigt som man plockar fram en ny kustplan och exploaterar den låglänta kusten längs Hanöbukten i Kristianstad kommun.

Samtidigt varnar Boverket och Länsstyrelsen för dessa problem vid de låglänta kusternas!
Märkligt ansvarstagande?

Länsstyrelsen: Varnar för havsnära bostäder ”Bygg på andra ställen än vid vattnet”
"Länsstyrelsen i Skåne oroar sig över att det byggs för många bostäder för nära vattnet. På sikt kommer havsnivån att stiga kraftigt och därför kommer nu myndigheten diskutera alternativa placeringar på bostäder med kommunerna. Reporter Erik Rosendahl."

Jag också på tidigt stadium i vid planeringen av den nya kustplanen påpekat detta problem för Kristianstad kommuns ledning, men helt utan respons.

Är inte detta likna vid strutsen som stoppar huvudet i sanden eller är det total glömska eller oansvar för kommande genrationer, när nu problemen är kända?

Är det måhända denna exploatering av kusten dessutom med tomter med utökade byggrätter och fast boende, som påtvingar oss fritidsboende
, som nu njuter några veckor vid kusten, med redan godkända trekammarbrunnar av Kristianstads kommun, som nu tvingas att installera kommunalt avlopp t.o.m. med SÄRTAXA ?

Denna SÄRTAXA p.g.a. man vältrar över kostnader, som är att hänföra till de allmänna kostnaderna i kommunen!


Här nedan följer olika klipp och länkar, som samlats under tiden:

Sydsvenskan 091007 Experten: Förr eller senare måste man lämna Näset

Dagens Eko 081022 säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket.
"Men enligt Nikolaj Tolstoy är det viktigaste egentligen inte hur vi bygger utan var vi bygger. Boverket tar just nu på uppdrag av regeringen fram information till framförallt kustkommunerna om hur de ska utforma sina översiktsplaner för att undvika framtida problem.

Klicka länk >> Hela artikeln på S.R. hemsida

Klicka >> Webbradio

– Var vi bygger är oerhört viktigt beroende på dessa höjningar av vattennivåerna som kommer att vara i hav, sjöar och vattendrag och likadant är det med skredriskerna, säger Nikolaj Tolstoy."

Sveriges Radio 081103 Varnar för havsnära bostäder

"Länsstyrelsen i Skåne oroas över att det byggs för många bostäder för nära vattnet. På sikt kommer havsnivån att stiga kraftigt och därför kommer nu myndigheten diskutera alternativa placeringar på bostäder med kommunerna."
(SR Malmö)

Lyssna klicka >> Länsstyrelsen:”Bygg på andra ställen än vid vattnet”

Kristianstadsbladet 081029 Nya tomter i skuggan av krisen.

”Eftersom kustplanen blivit klar kan ärenden som legat på vänt i över tre år plockas upp. Därför var Yngsjö väl representerat vid veckans möte med byggnadsnämnden. Det rör enstaka villor, villakvarter och områden med flera fritidshus. En förfrågan om ett område strax öster om väg 118 ska upp till kommunstyrelsen får råd, liksom en förfrågan som rör ett område öster om Lillesjös väg eftersom det ligger under byggränsen på tre meter över havet.


_______________________________________Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad