2010-09-16

De flesta partierna utom MODERATERNA inser dett bissara med SÄRTAXOR för VA i Kristianstad

Ett VA-nätverks insändare av berörda sommarstugeägare i Kristianstads kommun. K.B. 100914 >> Bisarr särtaxa för va-anslutning vid kusten
Följande frågor ställer vi nu till samtliga politiska partier i Kristianstads kommun.
  • Skriver du som politiker själv på ett avtal utan att känna till kostnaden?
  • Anser du det rimligt att tvångsansluta fastigheter och samtidigt utdebitera särtaxa?
  • Anser du det rimligt att inte likabehandla alla fastighetsägare i kommunen enligt ovan citerade inlägg?
Alltså släpp prestigen, fundera igenom problematiken och ni kommer säkert fram till att ni måste likabehandla alla fritidshus och permanenthus i kommunen och inte särbehandla vissa.

Centern och Socialdemokraterna har varit lyhörda och lyssnat opinionen och sett till likabehandling av sina kommuninvånare, vilket skapar GOODWILL för Kristianstads kommun.

Det är bra, när man kan ändra sig och lyssna på opinionen bland sina väljare och även ser till kommunallagens intentioner med likabehandling av kommuninvånare.


Denna åsikt hade även de tre moderater som ville återremittera VA-ärendet, men som mer eller mindre blev uteslutna från moderaterna p.g.a. av sin rakryggade åsikt!

K.B. 100914 >> Inför enhetstaxa för va-anslutning
"I Centerpartiet arbetar vi för nybyggnation av bostäder i alla kommundelar och är därför angelägna om att avgiften för VA-anslutning blir lika (enhetstaxa) i hela kommunen, oavsett var man bor. Vi anser att det är en viktig rättvisefråga."

K.B. 100915 >> Vi i S vill ha en rättvis va-taxa i Kristianstad

"Vi socialdemokrater har på Fria ord fått frågan om hur vi ser på effekterna av den beslutade särtaxan för vatten och avlopp.
Vi instämmer i kritiken och är därmed öppna för att låta utreda möjligheterna till en mera rättvis enhetstaxa i hela kommunen."

Nu verkar sent om sidor att de flesta av våra politiker utom Moderaterna insett felaktigheterna och det horribla att utkräva SÄRTAXOR för avlopp för sommarstugeägare i Kristianstads kommun.

Att gräva i sanden längs kusten i Kristianstad kommun och där för en del av dessa begära SÄRTAXA med dessa lätta markförhållanden, när det i andra delar av kommunen råder normaltaxa med mycket svårare markförhållanden.

Här följer citat från Kristianstadsbladets Val Chatt :
"-----------------------
Miljöpartiet

Oroliga sommarstugeägare:
Vi väntar fortfarande på svar från Miljöpartiet innan valdagen på vår insändare här i K-bladet 14/9 "Bisarr särtaxa för va-anslutning vid kusten"

Kalle Heise:Hej! som jag sagt tidigare så bör särtaxan ses över. Min uppfattning är att alla partier också tycker detta. Vi ser gerna att saken prövas på nytt. Det måste vara rättvist.
Hans: Bor man längs Kolonivägen i Östra Sand tillhör man ett verksamhetsområde och betalar normaltaxa för att ansluta sitt avlopp till det kommunala nätet. Övriga fastigheter tillhör samma verksamhetsområde som Östra Äspet och betalar särtaxa. Taxan innebär att man betalar mer än dubbelt mot närmaste granne. Var ligger rättvisan i detta?
Kalle Heise:Hej!Vi tycker att man ska vara mycket restriktiv med särtaxa. Detta behöver ses över i vår kommun och det är alla partier numera överens om. Ett annat sätt för Östra Sand kan vara att ansluta till ett redan existerande verksamhetsområde. Då blir det ingen särtaxa. Man har gjort så i Huaröd.
-------------------
Folkpartiet
Se förgående blogginlägg.
Vi väntar fortfarande på ett svar från Folkpartiet på vår insändare i Kristianstadsbladet.
----------------------------
Sverige Demokraterna
Oroliga sommarstugeägare: Vi väntar fortfarande på svar i papperstidningen från SD innan valdagen på vår insändare här i K-bladet 14/9 "Bisarr särtaxa för va-anslutning vid kusten"

Niclas Nilsson:Om det är stora skillnader i anslutningskostnader i en kommun kan det vara motiverat med särtaxa. Är skillnaden inte stor tycker vi inte det behövs.

Vad menar SD?
Inget svar på frågan och vad som frågas i insändaren.
Utveckla detta i Kristianstadsbladets papperstidning.
-----------------------------
Kristianstads Bygdens Framtid KBF

Hans: Bor man längs Kolonivägen i Östra Sand tillhör man ett verksamhetsområde och betalar normaltaxa för att ansluta sitt avlopp till det kommunala nätet. Övriga fastigheter tillhör samma verksamhetsområde som Östra Äspet och betalar särtaxa. Taxan innebär att man betalar mer än dubbelt mot närmaste granne. Är inte denna särbehandling av vissa skattebetalare ren diskriminering? Någon som reserverade sig mot beslutet om särtaxa i fullmäktige?

KBF: Det är uppenbart att taxorna för VA måste ses över under kommande mandatperiod. Vi är motståndare till särtaxor.

---------------------

Kristdemokraterna KD
Karl: Hej!Hur ser du och ditt parti på frågan kring särtaxa gällande VA-anslutningar?

Christina Borglund: Det är en komplicerad fråga. Lagstiftningen är en sak, men praktiken någon annan. Jag tror, att vi som politiker ska vara ödmjuka och säga, att vi ska titta på detta en gång till.

Fegt svar från KD! Det är ingen ny fråga! Det har funnits tid att läsa in sig!

Svara på våra frågor i Kristianstadsbladet.
------------------------

Moderaterna
Hans: Bor man längs Kolonivägen i Östra Sand tillhör man ett verksamhetsområde och betalar normaltaxa för att ansluta sitt avlopp till det kommunala nätet. Övriga fastigheter tillhör samma verksamhetsområde som Östra Äspet och betalar särtaxa. Taxan innebär att man betalar mer än dubbelt mot närmaste granne. Är inte denna särbehandling ren diskriminering? Någon som reserverade sig mot beslutet om särtaxa i fullmäktige?

Bengt Gustafson: Hans. Enligt vattentjänstlagen måste kommunen ta ut särtaxa där kostnaderna avsevärt överstiger vad som gäller i normalfallet. Praxis sägs vara att om kostnaden för ett område är mer än 30% högre, ska särtaxa tillämpas. Men visst, jag håller med om att taxesättningen kan verka orimlig."

Jag träffade själv Bengt Gustafson på¨gatan idag, där jag på pekade en del av felaktigheterna att begära SÄRTAXA för några sommar veckor längs kusten för vissa sommarstugeägare(Fårabäck, Landön o. Tosteberga finns ingen plan om SÄRTAXA med samma miljöförhållande!)

Gustafson ansåg med en tjurs envishet att han var tvungen att luta sig mot VA-lagen, som Gustafson anser är helt tvingande, och dessutom fastän jag påpekade, att det fanns(vilka vi har underlag för våra påståenden) många HELT felaktigheter i kalkylunderlagen för Kaptenens väg, vilket omkullkastar Särtaxe incitamentet!

Det hade varit rakryggat att återkalla detta ärende från VA-nämnden, om och i synnerhet om man inser felen och bryr sig om likabehandling av sina kommuninvånare, som man just nu vill få förtroende ifrån, vilket borde vara svårt med en sådan attityd.

Jag påpekade igen också att VA-lagen inte är en tvingande lag.

Varsågod Bengt Gustafson och läs och begrunda VA-lagen.

Vi tror inte er attityd gagnar Moderaterna!

Vi väntar fortfarande på ett svar på vår insändare "Bisarra" i Kristianstadsbladet papperstidning från Moderaterna i Kristianstad.

Vi är ett par tusen människor som berörs av detta beslut!

Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster

Avgifternas storlek och grunderna för hur de beräknas

29 § Avgifter enligt 24-28 §§ får bestämmas som anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

30 § Avgifterna får inte överskrida det som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva va-anläggningen.

Medel får avsättas till en fond för framtida nyinvesteringar, om
1. det finns en fastställd investeringsplan,
2. avsättningen avser en bestämd åtgärd,
3. åtgärden och de beräknade kostnaderna för den redovisas i planen,
4. det av planen framgår när de avsatta medlen är avsedda att tas i anspråk, och
5. planen innehåller de upplysningar som i övrigt behövs för att bedöma behovet av avsättningens storlek.

Avgifter enligt 26 och 27 §§ får inte överskrida det som behövs för att täcka kostnaderna för den vattentjänsten.


31 § Avgifterna skall bestämmas så att kostnaderna fördelas på de avgiftsskyldiga enligt vad som är skäligt och rättvist.

Om vattentjänsterna för en viss eller vissa fastigheter på grund av särskilda omständigheter medför kostnader som i beaktansvärd omfattning avviker från andra fastigheter i verksamhetsområdet, skall avgifterna bestämmas med hänsyn till skillnaderna.

Avgifter enligt 26 och 27 §§ skall fördelas mellan de fastighetsägare som avses i 26 § och de avgiftsskyldiga som avses i 27 § enligt vad som är skäligt med hänsyn till den berörda allmänna platsmarkens omfattning och fastighetsägarnas nytta av vattentjänsten.


Länstidningen Östersund 100827 >> Åre återbetalar för hög VA-avgift

Hur agerar intresseföreningen
Östra Sands Stugförrening
i särtaxefrågan??

Fler Blogginlägg i VA-frågan.
___________________________

Google diskussions Grupp om ORIMLIGT AVLOPP!

Google diskussions Grupp om allt som kan tillföra Kristianstad något.


Stöd Namninsamlingen.
Klicka >> Namninsamling för bevara Rådhuskvarteret

Här byter vi åsikter. Forum klicka >> i Kristianstad.nu


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se!

Läs även andra bloggares åsikter om :
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad