2011-01-05

Dialog med Johan Anselmsson Professor Lund.


Viktigt!!!
Den 18 jan efter Fullmäktige lär det att kallas till s k storborgerlig grupp om Länken.

Det gäller att påverka ALLA beslutsfattare till detta möte! 

 Jag har just fått svar på en skriftväxling med:

"Johan Anselmsson
Biträdande Professor (Docent) LundForskningsområde
Jag arbetar som biträdande professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet med lika stora andelar undervisning som forskning."

Johans svar, som borde läsas av alla som uppskattar ett levande centrum inte minst av Kristianstads kommunalfullmäktiges ledamöter innan vidare beslut tages att alla region bussar skall köras genom Kristianstads centrum och borttagande av ca 200 centrala P-platser. :

Hej Olle,

Roligt att höra av dig och jag är glad om debatten kan rädda några stadskärnor. Mycket av det som skrivits i tidningarna har så klart förvrängts lite. Media har plockar upp gågatorna och bilar i centrum, trots att det finns mer.

Jag tror det mest allvarliga är att kommunerna/stadskärnorna  kan göra vad de vill så länge att de slipper konkurrens. Jag känner till Kristianstads situation och det gör de stora utvecklarna av köpcenter också. Jag misstänker att tiden snart är mogen för att etablera ett stort och tillgängligt center i anslutning till Kristianstad. Med mogen menar jag att folkmängden och vanan för närliggande kommuninvånare att ta sig till Kristianstad finns, samtidigt som stadskärnan blir mindre och mindre tillgänglig.

Jag tror att kommunala politiker, tjänstemän såväl som medborgare ser idealet i en trafikfristadsidyll, en mötesplats för alla kommuninvånare med liv och rörelse. MEN tyvärr, när ett tillgängligare centrum som gör det enklare att shoppa, lasta och ta sig till och ifrån dyker upp, ja då väljer man shopping på det externa centret istället. Motivet är att man sparar tid, tid som man kan använda hemma med familj och bekanta. När det precis som i fallet Lund (Nova Lund) också i en andra våg etableras lågpris varuhus i anslutning till köpcentret, då har vi inte bara tillgänglighet, de stora kedjorna utan även lågpriskedjorna på plats.

Då blir det svårt att backa bandet. Den externa handelsplatsen blir lika tillgänglig för anställda utanför som inom den egna kommunen. Arbetsplatserna och de unika butikerna försvinner inne i stan och centrum blir i allt högre utsträckning bara attraktivt för turister. Då de unika butikerna försvinner finns det inte heller någon anledning för turister att shoppa och turistintäkterna sinar.

Lösningen är alltså att inte gå för långt. Att hålla stadskärnan tillgänglig och stoppa konkurrensen(de externa centren) med deras egna metoder. Om stadskärnan är tillgänglig, då finns det ingen unik fördel för de externa köpcentren. Saker som funkar är att minimera gågatorna till en eller ett par gator (undvik parallella gågator etter korslagda gågator. Drottninggatan i Stockholm där kör det att parkera på gator som korsar gågatan med bil eller att parkera på parallellgator). De flesta har inte tid för längre shoppingpromenader eftersom man ofta bara handlar en eller två saker när man shoppar – tänk själv vem orkar gå i 230 minuter för att köpa en ny skokräm och skoborste? 

På helger bör man kunna öppna torg och skolgårdar för parkering – och man kan ta bra betalt. Parkering som ligger nära och är under bar himmel är perfekt. 

Många städer samlar festivaler eller liknade till en enda vecka. Bryt upp den på hela året och lägg den varje långlördag. 

Värna om miljön genom att se till att det finns cykelställ nära gågator och handel. 

Om ställen är fyllda redan en timme före öppning då är det för lite.  
OBS, gågator där man får cykla är inga riktiga gågator som ska gynna handel och möten.

Mvh
Johan

Tack Johan för ditt svar och din kunskap vad gäller levande stadskärnor. Jag återkommer gärna så vi håller dialogen igång vad gäller vårt centrum här i Kristianstad.

Det hade varit intressant bjuda in prof. Johan Anselmsson, som har stor kunskap i ämnet, till Kristianstad att hålla föredrag om den levande staden. Detta innan så att inte negativa beslut fattas för Kristianstad och för oss som har ansvaret och bedriver verksamheter i centrum.

Detta initiativ skulle kunna tagas av Kristianstads kommun eller av centrum organisationerna. 

Det ligger i allas intresse att ta in så mycket kunskap som möjligt och nu när det finns en sakkunnig i ämnet och som känner till Kristianstad. 
Det är alltid bra att höra någon utomstående. Det är annars lätt att bli "hemmablind".
Detta så att beslut fattas med så stort kunskapsunderlag som möjligt, så att det INTE finns prestige, som det nu verkar med Bengt Gustafsons "tvingande" inställning med busslänk förslag nummer 10 genom centrum och borttagande av ca 200 P-Platser på V. Boulevarden promt skall genomföras.


Några av många relevanta länkar i ämnet:

"Det anser Johan Anselmsson, biträdande professor i marknadsföring på Lunds universitet.
KB 101214  Gustafson sänker Kristianstad

Läs hur kommunalrådet Bengt Gustafson bemöter en kommuninvånare :
Sänt 100930  Skrivelse till BENGT GUSTAFSON, som han ÄNNU INTE behagat svara på OBS från 100930   
Sänt 080229 Öppet brev till bästa kommunalrådet Bengt Gustafson Kristianstad 080229    

Visserligen är jag en liten handlare, som förvaltar ett över 100-årig skoaffär o fastighet, och jag TROR att jag har något att tillföra. 

Vad tycker Du?  
Kommentera gärna allt för Kristianstad.  
Att leva är att ta ställning. Kristianstad skall utvecklas genom en öppen dialog. 
Tack! 
Här kan Du svara på några frågor samt ge förslag till en bättre blogg på Bloggens frågeformulär  Frågeformulär
___________________________


Jag har placerat min blogg i Kristianstadbloggkartan.se! 

Du kan sänd ett mail med rubriken Prenumerera, så får Du ett mail varje gång jag gör ett inlägg här på bloggen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad