2010-12-12

Varför bara dialog vart fjärde år i Kristianstad?

KB 101211  Lösa bussförbindelser 
"Ändå är det så mycket med Kristianstadslänken som tycks ha förbisetts, inte minst den demokratiska dialogen med Handelsföreningen, Fastighetsägarna och kommuninvånarna.
Om Rådhuskvarteret hade fått bli bostäder, kombinerat med en galleria, så hade ett nytt politikhus kunnat byggas vid järnvägen, mot Polishuset till. Det hade minskat effekten av en framtida flyttning av Centralen.
I stället kör politikerna vidare på den väg de själva har bestämt: över alldeles för många av de som ser till att staden förblir attraktiv. "
Dialogen i Kristianstad finns bara några veckor i sept. vart fjärde år utanför Domus!
Jag har själv skrivit mycket om Rådhuskvarteret och Kristianstads centrum, men tyvärr HELT utan respons eller någon dialog med våra politiker. 
Vad är detta för respekt eller empati för någon som är stolt över sin stad?
Kristianstad är snart 400 åe och en valperiod 4 år!


KB 101211  P-platser viktiga för att behålla centrumhandeln 
 "Just parkeringar klassas som känsligt i stadskärnan. Gångavståndet från parkering bör inte vara mer än 2-3 minuter eller 200 meter. Handelsutredningen påpekar också att varje p-plats som försvinner bör ersättas med en ny. Annars förlorar centrum på att folk kör till andra ställen. "


"Kommunerna missköter stadskärnorna och bäddar för externa köpcentrum", säger Johan Anselmsson, biträdande professor i marknadsföring på Lunds universitet.


KB 101211  Handlare kritiserar beslut om Kristianstadslänken
"När vi kritiserade länken på ett möte i augusti fick vi bara besked om "kom in med alternativ", säger handelsföreningens ordförande Martin Nilsson och fortsätter:
– Det gjorde vi. Vi har lagt ner tid och 50 000 kronor för att med en konsult ta fram alternativ. Det skickade vi in till alla ledamöter i kommunstyrelsen, i tekniska nämnden och i byggnadsnämnden. Det enda svaret vi fick var från en i tekniska nämnden, som sa att detta inte var deras ärende.
De har också sagt att de vill träffa kommunstyrelsen för att diskutera ärendet.
– Vi har fått tid den fjärde februari – långt efter att alla beslut är tagna.
– Det gör att man bara känner uppgivenhet. Först uppmanas man att komma in med alternativ. När vi gör det bemöts det med tystnad – och vi får möta kommunstyrelsen presidium i februari, så de kan avgöra om vi får möta hela kommunstyrelsen, säger Martin Nilsson.
Fast deras farhågor om att länken smygs igenom är fel. Eftersom länken redan är beslutad.
– Alla beslut som rör Kristianstadslänken är redan tagna, det senaste 2008. Nu har vi med materialet om denna i underlaget till detaljplanen, för att alla som läser ska få en heltäckande bild, säger kommunalrådet Bengt Gustafson.
Som heller inte verkar särskilt intresserad av att riva upp beslutet:
– Det här är en investering på uppemot 200 miljoner kronor, där vi får 75 procent i olika bidrag. Men det är villkorat att vi bygger enligt beslutet och inom den tidsgräns vi har satt.
– Däremot har jag sagt att vi kan lyssna på olika synpunkter och om det finns bättre förslag kan vi ta det till oss.
Att mötet med parterna blir den fjärde februari har han också en förklaring till:
– De ville prompt möta olika personer inom kommunen, det var då alla kunde. Vill de bara träffa mig skulle det gå redan ikväll."


Vad menar Bengt Gustafson med nedanstående klipp från ovanstående artikel?
  • kom in med alternativ
  • Fast deras farhågor om att länken smygs igenom är fel. Eftersom länken redan är beslutad.
  • Alla beslut som rör Kristianstadslänken är redan tagna, det senaste 2008.
  • Som heller inte verkar särskilt intresserad av att riva upp beslutet:
  • Det här är en investering på uppemot 200 miljoner kronor, där vi får 75 procent i olika bidrag. Men det är villkorat att vi bygger enligt beslutet och inom den tidsgräns vi har satt.
  • Däremot har jag sagt att vi kan lyssna på olika synpunkter och om det finns bättre förslag kan vi ta det till oss.
  • Att mötet med parterna blir den fjärde februari har han också en förklaring till:
  • De ville prompt möta olika personer inom kommunen, det var då alla kunde. Vill de bara träffa mig skulle det gå redan ikväll. 
Följande tål att upprepas! Häpnadsväckande!
Som heller inte verkar särskilt intresserad av att riva upp beslutet:
"– Det här är en investering på uppemot 200 miljoner kronor, där vi får 75 procent i olika bidrag. Men det är villkorat att vi bygger enligt beslutet och inom den tidsgräns vi har satt."
OBS! Detta uttalande kommer från kommunalrådet Bengt Gustafson



Tydligen är BIDRAG till Kistianstadslänken viktigare för B. Gustafson, som i andra sammanhang ofta är emot ett samhälle med bidragstänkande!
Alltså BIDRAG är viktigare för kommunalrådet B. Gustafson än fungerande företag i centrum av Kristianstad med många anställda!
Bidragen kommer inte från någon trollstav utan från skattebetalarna, som skulle kunna användas till bättre t.ex. sjukvård och barn och gamla.

Vilken syn på andras pengar!!!!!
Man tror inte det är sant, när man läser detta uttalande från en som skall ta ansvar för Kristianstads centrum!


På detta sätt skall inte företagare acceptera att bliva bemötta, som har ansvar för sina fastigheter och affärer och ett stort ansvar för sina anställda!


Jag brukar göra jämförelsen med, att vi i handeln är konkurrensutsatta och lyssnar varje dag på våra kunder o. ser till så dom är nöjda i våra affärer. Våra folkvalda är konkurrensutsatta några veckor vart fjärde år i valtider, då man gärna träffar och talar med oss på gator och torg.
Jag tror man mår bra av att vara konkurrens utsatt varje dag just för sin trivsel och överlevnad.


Nu kan vi läsa plötsligt i K-bladet att våra folkvalda beredda att tillåta extern shoppinghandel i Hammar, som skulle kunna medföra en nedgång för centrumhandeln med 15% .
Vet eller vilket ansvar tar våra folkvalda för utslagningar av arbetstillfällen och tomma affärslokaler i Kristianstads centrum? 
Kristianstad , som skall vara en miljökommun.
 
Det är en av anledningarna som Plan o. Bygglagen finns som styrmedel. 


En vädjan till Kristianstads politiker våga använda detta styrmedel på så sätt kan ni göra hela Kristianstad kommun attraktiv med en levande landsbygd, ibland kan det vara bra säga nej även till "de stora drakarna".
Det också bra för våra folkvalda att lära från fel som gjorts på många håll i Sverige med överetableringar.


Vi skulle kunna göra en jämförelse kommunalskatteunderlaget räcker inte till två kommunledningar eller två kommunalfullmäktigeförsamlingar. Det är ingen större skillnad om man säljer varor eller politik, ekonomin måste gå ihop.


Jag rekommenderar starkt, 
att läsa Boverkets skrift, som jag också varit i kontakt med : 


Länkar till relaterade artiklar i ämnet:
K-bladet 101211  Handlare kritiserar beslut om Kristianstadslänken

K.B. 100918 Handelsföreningen vill ha annan bussväg

"Alternativ ett av Kristianstadslänken, som fastighetsägare och handlare förespråkar, var med på sluttampen i diskussionen.
– Men av olika skäl var det inte ett gångbart alternativ, säger Bengt Gustafson."

K.B. 100918 Det behövs ett nytt Kristianstadstänk
"Det lokala företagsklimatet i Kristianstad är enligt Svenskt Näringslivs återkommande studier mindre bra.

I årets ranking föll Kristianstad 34 placeringar till plats 183. Av den enkätundersökning som bifogas rapporten framgår att både politiker och företagare tycker att dialogen är dålig. Kristianstad har ett sämre betyg i denna del än både rikssnittet och det högre Skånesnittet. Samma sak gäller kommunens information till företagen.
Anmärkningsvärt är att företagarnas syn på dialog och information har varit i stort sett densamma sedan 2001, medan politikerna generellt har varit mer positiva, samtidig som de sedan 2006 har tyckt att det bara har blivit bättre. 2009 ansåg politikerna i gemen det till och med vara mer än "mycket bra". Det verkar självsuggestion snarare än verklighetsförankring.
Men mest illa är att gapet i synen på hur dialogen fungerar har vidgats.
I valrörelse efter valrörelse har politiker från höger till vänster bedyrat att om de bara får väljarnas förtroende så kommer kommunen att få en mer öppen attityd till företagen och företagens behov. Så också i år.
I morgon är det val. På måndag är det dags för de nyvalda politikerna att ta sig ur valdebatten och in i vardagen. Det innebär inte att dialogen med väljarna ska upphöra. Tvärtom. Dialogen är en viktig länk mellan beslutsfattare och det omgivande samhället. Kristianstadslänken skulle kunna symbolisera – och kanske till och med namnge – en dialog mellan olika intressenter. För Kristianstads bästa."


Läs hur kommunalrådet Bengt Gustafson bemöter en kommuninvånare :

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här är en kommentar från bloggen iKristianstad